Mobil Nyitó Blokk

Ma 81 éves Egri János

Ő vezette kedvenc tévés vetélkedőinket, most már nem akar "megfizetett rabszolga" lenni a kereskedelmi tévéknél.

Egri János magyar újságíró, jégkorongozó, televíziós személyiség.

1936. november 10-én született Budapesten.

Az OB I. bajnokságban jégkorongozott, 1955 és 1964 között a Vörös Meteor egyesülettel, majd 1964 és 1971 között a Bp. Építők csapatával. Háromszoros országos bajnok is lett.

1961-ben villamosmérnöki diplomát szerzett és a franciaországi Grenoble-ban is játszott.

Ekkortól kezdett dolgozni a Magyar Televízió sportszerkesztőségének is, jégkorong-világbajnokságokat és a müncheni olimpia ökölvívó-mérkőzéseit is ő kommentálta.

1972-től 25 éven keresztül vetélkedőket vezetett az MTV-nél, a nevéhez fűződik a Lehet egy kérdéssel több?, a Játék a betűkkel, a Keresztkérdés, a Kérdezzǃ Felelek, valamint az Elmebajnokság című műsorok.

Az 1990-es évek közepén visszavonult az aktív médiaszerepléstől, de sportcsatornákon alkalomszerűen kommentál jégkorong-mérkőzéseket.

79 évesen egy interjúban azt mondta: már nem kér a televíziózásból, mert nem akarja saját életművét polírozni. 

Az egykori népszerű műsorvezető visszavonulásának okairól is beszélt: úgy fogalmazott, azért nem szerepel tévében, mert azt látja, hogy a mai médiaszemélyiségek sokszor nem a kvalitásaik miatt kerülnek reflektorfénybe. Őt is megkeresték a kereskedelmi csatornák ajánlataikkal, de nem vállalta a feladatot, mivel szerinte ott csak "megfizetett rabszolga" lett volna.

Elmebajnokság - fotó: MTI - Friedmann Endre

 

Címlapfotó: MTI - Hámor Szabolcs, Nagy Lajos